Om Anders Lönn

Anders Lönn, född 1947 i Örebro, tecknar och målar tidigt, flyttar sjuttonårig till Stockholm, går ett år på Gerlesborgsskolan, tre år på Konstfack och fem år på Akademin, minns Ultved, Pallarp och Linde men framför andra skulptören och läraren Birger Boman, vägledaren bland bildskapandets medel och i konstens stora tradition. Efter några fantastiska år med skonaren Helene och Byteatern återupptar han sitt fria konstnärskap 1975. Han är med och bildar kollektivverkstaden på Lindö i Kalmar 1987, ställer ut flitigt, utför många offentliga uppdrag och har verk på museer, landsting och kommuner i landet.

Utifrån en skisserad eller fotograferad verklighet bygger Anders Lönn sina bilders utgångspunkt, ett stadigt skelett, en klar konstruktion, vilken sen dekonstrueras, skrapas bort och åter målas upp, ofta om och om igen, i sökandet efter tillfälligheters undermedvetna fästpunkter. Drivkraften är lusten till det ögonblick då papper och färg förvandlas till syn och känsla.

Han gör en bild av den älskade höjdutsikten över lantställets övärld i ett på gränsen till nästan förbjudet nationalromantiskt bildspråk, men finner att resultatet ganska bra och alldeles tillåtet gestaltar den upplevelse som varit hans så många gånger inför det där motivet.

Ja, Anders bilder arbetar med gränserna, mellan platta ytan och djupet, mellan olika bildspråk, mellan ofärdighet och drivet kunnande, handfast bygge och glidande slöja, nersolkning och skönhet, mellan tonen av "en liten tid vi leva här" och viljan att ur tidens flod rädda minnen i skönhet härav.

Klas Börjesson, Museichef Kalmar Konstmuseum

Tillbaka